Altre cop, “con Hacienda hemos topado…”

En els darrers mesos he intentat expressament no escriure en aquest blog paraules d’anàlisi de la situació política del nostre país la qual afecta directament l’activitat dels centres CERCA. Ho he fet, no perquè els esdeveniments que estem passant no siguin rellevants o no ens afectin prou sinó per respecte a tota la diversitat d’opinions de les persones que treballen als centres CERCA, en cas que les meves paraules puguin ser interpretades d’una manera o d’una altra.

Però avui també penso que no es pot callar davant de determinades accions. Ahir matí la Institució CERCA i els centres CERCA, entre d’altres institucions a Catalunya, vam rebre un requeriment del Ministerio de Hacienda d’Espanya (José Enrique Fernández de Moya Romero, SECRETARIO DE ESTADO DE HACIENDA) demanant informació detallada de la nostra relació contractual, econòmica o promotora amb determinades persones, empreses i mitjans de comunicació, i projectes de recerca. Aquest requeriment no està argumentat ni justifica per què cal obtenir aquesta informació, i addicionalment, les formes del document són lamentables. En més de 20 anys de treball en entorns de l’administració no recordo haver vist mai un text com aquest.

D’altra banda, s’entreveu clarament en el requeriment que hi ha una intencionalitat política al darrera més enllà del que un Ministeri d’Hisenda de qualsevol país hauria de fer. L’ètica dels alts càrrecs del Ministeri és qüestionable quan inicien investigacions pròpies del Ministeri fiscal o d’un tribunal. En canvi, precisament amb el Ministeri d’Hisenda tenim temes oberts de gran calat que no són atesos adequadament. I hom es pregunta, doncs, quines són les prioritats d’aquest ministeri vers els centres CERCA? Demanar dades de periodistes, investigadors i mitjans de comunicació sospitosos de ves a saber què o, alternativament, haurien d’estar treballant per millorar la situació fiscal (IVA) dels centres, quan alguns han hagut de tancar l’any 2017 en pèrdues per donar compliment a condicions fiscals draconianes. També recentment, la Institució CERCA i els centres CERCA vam enviar un requeriment al Ministerio de Hacienda per tal que ens alliberessin de la intervenció bancària, inútil i buròcrata, a què ens tenen sotmesos des de fa mesos, i l’única resposta és que aquesta intervenció bancària s’ha incrementat encara més les darreres setmanes.

Davant d’això, cal adreçar-se al país, als ciutadans i a les institucions per demanar canvis de dinàmica i promoure una veritable comunió de totes les administracions amb les institucions de recerca. En lloc de frenar-nos, necessitem suports per ajudar a superar les dificultats econòmiques i administratives de les nostres institucions. D’altra manera seguirem essent un país només de música i futbol, que són activitats humanes molt respectables però no suficients per satisfer les inquietuds de tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *