Bones pràctiques als centres CERCA

CERCA és un sistema distribuït de centres de recerca on hi ha gran heterogeneïtat en l’estructura i la manera de fer dels diferents centres. Cal dir també que, en termes científics, els centres CERCA han portat a revolucionar l’escenari de la ciència catalana en els darrers deu anys. En aquest sentit, no només han augmentat el sostre quantitatiu de publicacions de Catalunya, sinó que també han incrementant la qualitat de la producció científica mesurada en cites, highly cited papers, etc.

En gran mesura les diferències es basen en que els centres tenen capacitat per prendre les seves pròpies decisions. I, de vegades, es produeixen diferents aproximacions per a resoldre les mateixes problemàtiques. En aquest sentit, des de la Institució CERCA hem anat detectant algunes de les bones pràctiques que considerem remarcables a diferents centres, i n’hem iniciat la seva difusió.

Hem volgut fer-ho a través de vídeos breus, d’uns tres minuts, on els directors de cada centre expliquen el tema seleccionat. A més, els hem produït en anglès per obrir una nova finestra a l’exterior que és on, en aquests temps de crisi econòmica, hem d’anar a “buscar novies”.

Ens estrenem amb les bones pràctiques al CIMNE i a l’IRB Barcelona. En el primer cas, el seu director, Dr. Eugenio Oñate, introdueix el model CIMNE de transferència de coneixement a partir de la creació d’empreses. En el segon, el Dr. Joan Guinovart explica els detalls de la seva política de recursos humans i captació de talent en els seus àmbits científics.

Properament n’apareixeran dos més que espero que també us agradin.

CIMNE – Reaching markets

IRB Barcelona – Attracting talent

Trobareu aquests vídeos i d’altres al canal de la Institució CERCA a You Tube.

4 comentaris a “Bones pràctiques als centres CERCA

 1. Retroenllaç: Enric I. Canela » Blog Archive » Bones pràctiques en recerca

 2. Els centres cerca han estat una bona iniciativa. Porto 25 anys universitat, soc catedratic i he de dir que la generalitat mai m’ha proporcionat fons per fer recerca. Reconec que funcionariat es un llast. No obstant, els centres cerca, amb la seva prepotencia tampoc son la solucio ideal. Que hem de fer els que estem a la universitat i publiquem mes que els centres cerca ? la generalitat no ens diu res. (actualment la gestio de projectes ens porta mes temps que el propi desenvolupament del projecte)

  • Algunes consideracions al respecte:
   1. Centres CERCA i universitats no són dos compartiments estancs. Tots els centres CERCA estan a campus universitaris i tenen les universitats en els seus òrgans de govern.
   2. Com a director d’I-CERCA no em consta que els centres CERCA actuïn amb prepotència.
   3. Els investigadors universitaris molt actius en recerca, cal que us feu escoltar amb força dins la vostra universitat i que promogueu els canvis necessaris en la gestió de la recerca perquè se us descarregui al màxim possible de la gestió associada.
   4. Les universitats són, a més, el planter de molt del personal investigador destacat del país, alguns dels quals treballen als centres CERCA.
   5. Des de la Generalitat es respecta sempre l’autonomia universitària per prendre decisions.
   Salutacions,

 3. Retroenllaç: Bones pràctiques en recerca | xcat.catxcat.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *