CERCA a Uruguai

Darrerament he tingut oportunitat de desplaçar-me a Uruguai convidat per les institucions de recerca d’aquell país, fent promoció del sistema de centres de recerca CERCA. Uruguai és un país petit, amb 3 milions de persones i 1.600 investigadors aprox. Estratègicament situat entre Brasil i Argentina és membre del Mercosur, i és una de les economies amb més ràpid creixement de la regió sud-americana. La taxa d’atur és del 6%. Té només una universitat pública, la Universidad de la República, i el fundador del país té cognom català, Artigas.

Vaig reunir-me amb els directors de l’INIA, l’Institut Pasteur de Montevideo, i l’Institut d’investigacions Biològiques Clemente Estable.

L’INIA té una estructura semblant a l’IRTA, amb 5 centres repartits per la geografia del país. Molt proper al sector. De fet el seu finançament ve de mans del pagament de taxes que fan els empresaris agroalimentaris. També al seu òrgan de govern el sector hi té un gran pes. Recerca molt orientada a la resolució de problemes i millora estratègica de l’agricultura, la ramaderia, i aliments processats. La majoria de la plantilla són enginyers agrònoms. Moltes dècades d’història. Molts projectes amb fons propis.

L’Institut Pasteur de Montevideo és un dels 32 centres Pasteur que es troben enxarxats amb el Pasteur de París. 160 persones hi treballen, malgrat que molts són predocs i tècnics. Només 47 investigadors. El 90% del finançament prové del govern del país i només el 10% el capten competitivament. Existeix una certa relació amb el Pasteur de París amb qui tenen algun projecte conjunt. Enfocat a Medicina molecular, i a microbiologia i malalties infeccioses. Ubicat al campus de la Universidad de la República té professorat de la Univ. adscrit com a investigadors al centre. Estan construint nous espais per a incubació d’empreses BIO. Salvant les distàncies seria el més semblant a un centre CERCA.

L’Institut Clemente Estable té un centenar llarg d’investigadors i 20 grups de recerca. És un centre del govern que ha format a les classes científiques del país al llarg dels seus 90 anys d’història. Accés dels investigadors per mèrits + oposició (semblant a CSIC espanyol). No fan transferència de tecnologia. Enfoc a recerca bàsica. Baixa internacionalització de la plantilla. Gestió molt afectada per processos burocràtics. Enfoc a Microbiologia, genètica i neurobiologia, iniciant ara una nova línia de Ciències ambientals

Tots ells estan desitjant entrar a projectes europeus i a establir relacions de col·laboració científica amb institucions europees . Si algun centre CERCA té interès a contactar-hi us ho podem facilitar des de CERCA. Va encaixar molt bé en tots els casos el model de funcionament dels centres CERCA, amb alguns dels quals ja han tingut alguna relació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *