CERCA al CBUC

Catalunya és un país científicament molt actiu i això fa que la producció i el consum de literatura científica siguin elevats dins la comunitat científica i universitària. En aquest sentit, fins ara, el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya ha jugat un paper clau per garantir l’accés mancomunat de les universitats catalanes a les principals revistes electròniques sobre una base de negociació conjunta amb els proveïdors, cosa que ha estalviat costos importants al sistema universitari.

Recentment, la Institució CERCA ha arribat a acords amb les universitats catalanes, els centres CERCA i el CBUC perquè també els CERCA puguin gaudir dels avantatges d’un accés consorciat. Aquest accés dels CERCA s’ha definit en tres fases, i està ja iniciant-se. Avui mateix s’han posat les bases perquè el primer d’un dels grans centres CERCA, l’IRTA, entri en l’accés consorciat a les revistes electròniques del CBUC. En breu serà ja una realitat. Altres CERCA han mostrat ja el seu interès per seguir aquesta via.

Aquesta dinàmica portarà a ampliar la força de negociació del CBUC vers els grans proveïdors, a articular la informació científica del país, i també a apropar l’evolució científica de les universitats i centres de recerca de Catalunya. En paral·lel, seria just també que el col·lectiu CERCA, a part de ser usuari de la literatura científica electrònica, pogués d’alguna manera participar en la presa de decisions que li acabaran afectant, des del propi CBUC. Tot un repte sobre el qual caldrà pensar-hi i, si escau, emprendre’l.

2 comentaris a “CERCA al CBUC

  1. Seria molt dessitjable que tenint present que la localització d’IREC, lluny avui per avui d’un campus universitari a Barcelona (UPC i UB), el seu tamany i la seva molt creixent activitat fos un clar candidat per estar en el pla experimental d’acces al CBUC per part de centres CERCA tant aviat com fos possible. Es una petició pendent des els inici d’activitat en el centre durant 2009

    • Benvolgut Joan,
      L’accés al CBUC va lligat a la ubicació dels centre de recerca dins un campus universitari. Un cop l’IREC s’incorpori al Campus Besos, tal i com està previst, el seu accés al CBUC serà pràcticament immediat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *