Els actius de CERCA

Els centres de recerca CERCA promoguts per la Generalitat de Catalunya es caracteritzen, entre d’altres coses, pel seu elevat nivell d’autonomia de gestió i decisió. Aquest fet s’ha mostrat positiu en els seus primers anys de funcionament, consolidant un model molt diferent al CSIC, el CNRS a França, o els centres Max Planck a Alemanya. En canvi, resulta força semblant, per exemple, a la Leibniz Association , també a Alemanya.

El model CERCA català té però certs requeriments que cal respectar per seguir funcionant de la mateixa manera. Aquests aspectes estratègics comprenen la rigorosa selecció del director i també de la resta del personal, la creació d’un Scientific Advisory Board (SAB), l’avaluació de la missió del centre, el seguiment d’un pla estratègic, la captació activa de recursos competitius de recerca, la professionalització en la gestió, la implicació del sector privat en el finançament d’accions i projectes de recerca, i la transferència de coneixement i creació d’empreses principalment.

És important remarcar que l’acompliment dels requeriments esmentats ha d’anar molt més enllà del moment de la creació del centre, i mantenir-se vigents de manera permanent. Val a dir que existeix una gran variabilitat entre els més de 40 centres CERCA i que existeixen algunes excepcionalitats justificades en el sistema de centres.

En definitiva, però, el model de centres català és econòmic en la seva concepció si es tenen en compte els resultats que se’n deriven. I el més important és que el model impacta sobre el sistema econòmic de Catalunya, reforçant els sectors intensius de tecnologia i aportant valor afegit per a competir amb més garanties, i a la llarga contribuir a crear llocs de treball.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *