Els centres CERCA a la propera legislatura

He tingut oportunitat de repassar els programes electorals de PSC i CiU per a les eleccions al Parlament del 25 de novembre de 2012 pel que fa al seu contingut relacionat amb els centres de recerca CERCA. Encara que resten per analitzar els programes d’altres partits, molt probablement CiU o PSC puguin tenir incidència en el nou govern post-eleccions. D’aquesta anàlisi sintètica se’n desprèn el següent:

Principals idees del PSC sobre els centres CERCA:

  1. “…vetllarem per la continuïtat dels fons de l’Instituto de Salud Carlos III als centres de recerca biomèdica de Catalunya…”.
  2.  “…vetllarem pel finançament dels principals programes de l’IRTA, com a motor del sector agroalimentari.”
  3. “…establirem en tots els organismes dependents de la Generalitat nous criteris de transparència en l’assignació de recursos via convocatòries de concurrència…”.
  4. “…per la banda de les universitats i els centres de recerca, tenint en compte la seva autonomia, recolzarem específicament les estructures de les que disposen per a la valorització, protecció i comercialització dels resultats de la recerca.”

Principals idees de CiU sobre els centres CERCA:

  1. “…Seguirem donant suport al desenvolupament dels centres de recerca d’excel·lència com a model diferenciat de canvi de model productiu.”
  2. “…Potenciarem i racionalitzarem les agències governamentals (AGAUR, ACC10, I-CERCA)…”
  3. “Assumirem els centres del CSIC ubicats a Catalunya. I això permetrà transformar la seva actual gestió, basar-la en el model CERCA i permetre la concentració efectiva de coneixement en determinades àrees prioritàries.”
  4. “…Seguirem avaluant periòdicament les institucions de recerca i innovació en base al compliment dels seus objectius (centres CERCA, …) per prioritzar l’assignació de recursos econòmics.”
  5. “…Posarem en marxa un nou programa de valorització i transferència del coneixement. Aquest programa sorgirà a partir de la RIS3 catalana, i es focalitzarà en la creació i creixement de noves empreses innovadores, especialment a partir dels centres CERCA, …”
  6. “…Impulsarem l’avaluació dels resultats dels instituts i centres de recerca (biomèdica) per aconseguir una inversió més eficient dels recursos que s’hi destinen.”

Caldrà seguir de prop doncs els esdeveniments i veure quina serà la política finalment que calgui aplicar. En tot cas és positiu que els centres de recerca de Catalunya apareguin en els programes dels dos partits majoritaris, d’una o altra manera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *