Escenari futur per a la recerca catalana

Avui, Diada de Sant Jordi, voldria parlar-vos de com serà la recerca en aquest país quan Catalunya sigui independent.

En primer lloc dir que tenim nombroses estructures d’estat ja funcionant com són per exemple: ICREA, Universitats, CERCA, AGAUR, AQU, Anella científica, CNAG, Sincrotró, BSC, Carhus+… que vertebraran l’activitat científica en el futur.

Important també dir que caldrà una forta reorganització econòmica, on l’estat espanyol haurà de satisfer els deutes que té amb Catalunya en matèria de recerca, la qual cosa inclou la part proporcional de tota l’estructura estatal a Catalunya (CSIC, BSC, Sincrotró, etc). Aquesta reorganització econòmica inclourà la creació necessària d’un fons competitiu de projectes de recerca, que distribuirà els diners per mèrits científics i no per quotes ni per geografia. Caldrà tractar amb detall el cas dels 20 centres del CSIC a Catalunya, valorar la seva integració a CERCA prèvia avaluació, etc.

A nivell legislatiu, Catalunya necessita liberalitzar la recerca i la transferència. Això voldrà dir potenciar la captació i retenció de talent científic, amb noves modalitats contractuals més flexibles, obrint els visats científics, facilitant la gestió de la recerca, eliminant barreres burocràtiques, creant endowments, potenciant les donacions filantròpiques, etc. Alhora, la Generalitat haurà d’optar per seguir prioritzant la recerca si vols esdevenir una economia del coneixement, sense finançar recerca militar ni estructures de recerca poc competitives.

Caldrà també crear una atmosfera de col·laboració amb els països de l’entorn, i això inclou necessàriament la UE i Espanya. Catalunya i Espanya, ambdós, hauran de fer el màxim esforç per retornar el més aviat possible dins la UE, podent així participar als programes de recerca competitius (Horizon 2020). També Catalunya haurà d’afrontar pagaments a la ESF, ESA, CERN…

I addicionalment, Catalunya haurà de fer un gran esforç també en divulgació de la recerca, transferència efectiva dels resultats de recerca al teixit empresarial català, i en una política nova, clara i decidida en informació científica, optimitzant recursos i potenciant l’accés obert a la informació científica generada al país.

Vaja, un canvi important, que gestionat adequadament rellançarà la nostra activitat investigadora cap a escenaris més atractius i necessitarà més treballadors de tota mena per a la recerca.

Bon Sant Jordi!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *