La recerca i la innovació a la Unió per la Mediterrània

Aquests dies assisteixo a algunes reunions de la Unió per la Mediterrània (UFM) a Barcelona. Els temes de debat estan entorn del desenvolupament del sector privat als països de la Riba Sud de la Mediterrània, amb el desig no explícit que això porti estabilitat política a aquests països i s’evitin casos de terrorisme i radicalisme com a opcions possibles per a joves sense futur clar.

La regió mediterrània malgrat comparteixi alguns trets no és homogènia. L’estat de Tunísia o Marroc és molt diferent del Líban o Israel, per exemple. Però d’entrada es pot arribar a algunes conclusions.

Per una banda, tret d’algun país, l’atur és un problema estructural situat prop del 20%. Les infraestructures són inexistents o molt precàries. Els Private Public Partnerships són molt escassos. La burocràcia i la organització dels estats dificulta extremadament el desenvolupament de noves iniciatives. La inversió estrangera és quasi inexistent. Els sistemes d’educació no responen a les necessitats dels països. Però no voldria aportar un punt de vista negatiu. El potencial d’aquests països és impressionant. Les persones que hi viuen tenen idees i ambició. Alguns ponents de Palestina o Jordània, per exemple, mostren estratègia i proposen solucions.

No hi ha dubte que cal construir molt a la regió mediterrània, possiblement sobre les bones pràctiques existents a la regió. Cal organitzar millor els estats i que aquests ofereixin garanties d’estabilitat perquè les inversions s’atreveixen a apostar per les seves iniciatives. Cal simplificació administrativa (això no és nou per nosaltres!) i cal racionalitzar la despesa en base a incentius que responguin a programes estratègics i que apuntin cap a aglutinar recursos en geografies concretes (empreses, universitats, centres de recerca, ciutats).

Molta feina a fer. Si hom mira la memòria 2014 de la UFM hi veu algunes accions interessants com la Euromediterranean University of Fez, la iniciativa HOMERe, MedNC, MEDSPRING, ERANETMED, PRIMA,…

Potser amb timidesa, però sembla que es comença a entendre quina orientació pot portar a millores clares.

Imatge d’un moment de la reunió.

Altres imatges de les jornades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *