Reorganització dels centres CERCA

La setmana passada la Generalitat de Catalunya, mitjançant CERCA, va llançar una segona edició del programa SUMA. Aquesta acció respon a l’interès del Govern per reordenar la governança del sistema de centres CERCA per tal d’aconseguir un increment de la massa crítica i de la competitivitat de les seves línies de recerca.

En aquesta edició 2013, tant es tindran en compte noves integracions i fusions entre centres de recerca CERCA i/o altres estructures o institucions col·laboradores, com renovacions de projectes SUMA anteriorment finançats.

Reordenar el sistema CERCA, però, a banda d’integrar centres també podria voler dir crear-ne de nous. Si bé ara per diferents circumstàncies això no és possible, existeixen a Catalunya algunes institucions que valdria la pena analitzar, quan torni a ser possible posar l’etiqueta CERCA a nous centres. Sense anar més lluny, Sincrotró Alba, BSC, Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí, Institut de Biologia Evolutiva,…

Per exemple l’Institut Parc Taulí, amb el director del qual em vaig reunir recentment, per producció bibliogràfica, per captació de fons, per caràcter traslacional de la seva recerca i transferència de coneixement, i per altres criteris de qualitat, es podria alinear amb algunes de les estructures CERCA.

També podria voler dir captar centres internacionals com s’ha fet amb Max Planck a Buenos Aires o amb l’Institut Pasteur a Montevideo, i compartir amb ells l’etiqueta i filosofia CERCA.

Serà interessant poder veure quines possibilitats es poden implementar en els propers temps per tal que, a la fi, millori la “performance” de la recerca catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *