RESAVER per als CERCA

20141030_RESAVER_2Ahir va tenir lloc a Viena, al Ministeri de Coneixement, Recerca i Economia, una reunió sobre el futur fons de pensions paneuropeu RESAVER.

La Comissió Europea ha ubicat 4 milions d’euros per als treballs inicials de constitució d’aquest fons i en aquests moments s’està licitant quina serà la consultora que portarà a terme els treballs.

En paral·lel, l’1 d’octubre es va constituir el Consorci RESAVER, segons la legislació belga, amb algunes institucions de recerca o universitats europees per començar a funcionar. Aquest consorci serà l’òrgan de govern que controlarà els fons de pensions RESAVER quan aquest ja estigui constituït. RESAVER funcionarà principalment a partir d’una IORP (Institutions for Occupational Retirement Provision) que cal encara crear, amb condicions de baix risc.

RESAVER es podrà fer servir per les institucions de recerca quan la legislació local ho permeti. Les taxes locals no varien amb aquest esquema.  Ara mateix els centres CERCA, d’acord amb el que estableix la Llei 1/2014 de pressupostos  no poden fer aportacions a plans de pensions. Només els centres CERCA que podem considerar privats poden fer aquestes aportacions a plans de pensions.

Les institucions podran escollir si volen incorporar tot el seu personal a RESAVER o només als investigadors, o si escau, només a alguns investigadors.

En la situació actual, quan els investigadors estan sotmesos a mobilitat dins d’Europa, poden arribar a perdre els seus drets als plans de pensions on han fet aportacions quan canvien de país. Aquesta iniciativa vol garantir una perspectiva europea amb plenes garanties. Hi ha una Directiva Europea que ho avala. A més, en ser transnacional, RESAVER no podrà ser reclamat per cap govern nacional en cas que vulgui treure els drets econòmics de pensions als investigadors o treballadors que hi han contribuït.

No hi ha dubte que un esquema atractiu de pla de pensions addicional a les aportacions que ja es fan a la seguretat social és un element més d’atracció i retenció de talent a les nostres institucions. Això fa que calgui analitzar aquest nou escenari que se’ns presenta, el qual encara s’està configurant. I també veure si es pot aixecar la limitació legal de participar-hi a les institucions públiques catalanes.

20141030_RESAVER

A la foto amb Eduard Lorda, del Servei de Projectes Europeus i Internacionals de l’AGAUR i Olalla Bagüés de l’Àrea de Recursos Humans de l’IRB Barcelona.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *