Una segona transició?

El text d’avui es contextualitza en una Catalunya que es mou i que lluita pel seu futur. Probablement l’11 de setembre d’aquest 2012 serà històric per la gran mobilització que es preveu a favor de l’autodeterminació i potser a la Independència del país.

Res no n’està al marge, i els centres CERCA possiblement tampoc. Atenent a què sempre hem volgut preservar el nostre model de centres de recerca i no alterar el seu funcionament excepte per introduir-hi millores, penso que cal potser fer un exercici d’anticipació als esdeveniments que podrien precipitar-se en els propers temps. Això vol dir començar a pensar en una segona transició, després de quasi 40 anys de la primera, i dins de cada institució de recerca, per tal de garantir que els projectes d’R+D segueixen desenvolupant-se a nivell excel·lent i que les persones, els investigadors, poden fer la seva feina sense interferències de cap mena. Ans al contrari, moltes vegades els moments de canvi han resultat ser revulsius socials associats a grans dosis de creativitat que en el camp de la ciència és molt benvinguda.

Caldrà doncs ser hàbil per conduir tota aquesta energia a bon port, i si escau, cercar aquells ancoratges internacionals que permetin aportar encara més estabilitat al sistema. I com no, pensar també en com els centres CERCA poden transferir el seu coneixement per contribuir un cop més, tingui la forma que tingui, a la millora del país i al compliment dels anhels i reptes dels seus ciutadans.

No hi ha dubte que una transició amb experiència i, sobretot coneixement, pot ser molt menys feixuga que l’anterior, si s’escau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *